Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Om kirken

Om kirken

   

Grundstenene til Sct. Clemens kirke blev lagt 25. november 1961, og den færdige kirke blev indviet 8. september 1963, men sognets og kirkens historie går længere tilbage, sådan som grundstenene viser: Den første grundsten i kirkens krypt  er en granitkvadre, der stammer fra Randers ældste kirke, den første Sct. Clemens kirke, der blev nedrevet i 1540. Den anden grundsten er en munkesten fra Sct. Mortens kirke og den tredje grundsten en mursten fra Sct. Peders kirke, de to sogne det nye Sct. Clemens sogn blev udskilt fra. Sognet er ældre end kirken, og en midlertidig kirke var i brug fra januar 1952.

Sct. Clemens kirke er tegnet af arkitekterne Inger og Johannes Exner og Knud Erik Larsen. Kirkens placering på en sydvendt skrænt med udsigt over Gudenådalen er udnyttet på usædvanlig vis, idet kirkens korparti med de store vinduer vender mod syd. Fra kirkens indgang mod nord syner bygningskomplekset ikke af meget, men set fra syd skyder bygningens tre etager sig ud i Vestparken som en skibsstævn. Kirkerummet er øverst, nedenunder er kirkens krypt med menighedslokaler og under den igen en kælder.

Selve kirkerummet er femkantet, således at korpartiet med de 17 murpiller og vinduerne fra loft til gulv ender i en spids. Bygningsmaterialet er både udvendigt og indvendigt gule mursten og træværket, både den store opad- og udadskrånende loftskonstruktion og de faste bænke er af fyrretræ.

En tilbygning, Clemenshuset, med menighedslokaler og konfirmandstuer tegnet af arkitektstuen Buhl og Klithøj blev indviet i 1984.

Centrum i det store bygningskompleks er selvfølgelig kirkerummet. Det er et moderne rum, men samtidig et meget traditionelt kirkerum. Og centrum i bygningens liv er med samme selvfølgelighed søndagens højmesse. Herfra udgår den travle hverdag i huset. Menighedslokalerne, krypten og Clemenshuset er i brug hver dag:

Der er kirkehøjskole, torsdags-café, mandeklub, strikke-café, bagedage, babysalmesang, Gud og spaghetti, foredragsaftener, rundstykkemøder, Livestreaming fra AAU, litteraturkreds, computercafé, café hjerterum, koncerter, filmklub,  fællesspisning, musicals,  konfirmander, minikonfirmander, kirkens kor, folkekor, Alsang, Gospel Drop-in, børnkor, pigekor, børneklubben Club Clemens mm.

Det er et levende hus, en bygning der af alder er ung, men alligevel står Sct. Clemens Kirke fast og rodfæstet i sognets og byens liv.

Sct. Clemens kirke er handicapvenlig. Der er ingen dørtrin, et handicaptoilet, elevator til underetagen og en kørestol der kan lånes til brug i kirken.

Hvis du vil se "Folkekirkeinfo's" udsendelse om Johannes Exner og Sct. Clemens kirke kan du se den her https://www.youtube.com/watch?v=xorZrplq4-4&feature=youtu.be